In timp ce misiunea OSCE priveste neputincioasa la escaladarea conflictului in Transnistria, analisti de prestigiu spun ca in aceste zile se joaca existenta Moldovei ca stat.
Un indiciu privind miza “crizei scolilor” il reprezinta chiar iesirea neobisnuit de dura a presedintelui Iliescu, de joi seara, cind a spus ca “Romania e gata sa sustina orice initiativa menita sa puna capat crizei transnistrene”. Presedintia olandeza a UE a condamnat si ea “actiunile indreptate contra citorva scoli moldovenesti”.
Tiraspolul nu tine insa cont de nici un avertisment, iar Moscova, care controleaza regimul transnistrean, cheama, cinic, cele doua parti la dialog. Analistul Vladimir Socor, expert pe problemele fostului spatiu sovietic al “Wall Street Journal” si Europei libere, explica implicatiile actualei crize transnistrene.
Cum se poate implica Romania, ca membru al NATO, in rezolvarea problemei transnistrene?
Initial, Washingtonul descuraja implicarea Romaniei.
Bucurestiul e acum un aliat loial al NATO, are trupe in campaniile antiteroriste, va gazdui in curind instalatii militare americane si este cel mai firesc lucru din lume ca Romania sa aiba un cuvint de spus la Washington in calitate de vecin nemijlocit al Republicii Moldova si de tara ale carei interese directe sint afectate nemijlocit de situatia de securitate din Republica Moldova.
Ar fi inacceptabila crearea unui satelit rusesc pe frontiera de rasarit a Romaniei, care este si frontiera de rasarit a NATO. Un satelit rusesc ar fi creat prin asa-numita federalizare a Republicii Moldova.
Bucurestiul nu mai trebuie sa fie timid sau sa se jeneze de la a arata deschis implicatile acestei asa-numitei federalizari promovate de Rusia impreuna cu misiunea OSCE din Chisinau, condusa de un american.
De ce credeti ca Romania - care are si argumente, si sustin