Andrei CORBEA-HOISIE
La Bucovine. Éléments d’histoire politique et culturelle
Presentation de Jacques Le Rider, Institut d’Études Slaves, Paris, 2004, 155 p.
Cartea recent aparuta la Paris sub semnatura lui Andrei Corbea-Hoisie si intitulata La Bucovine. Éléments d’histoire politique et culturelle (Bucovina. Elemente de istorie politica si culturala) probeaza rezultatele unei cercetari remarcabile. Gindita si scrisa in beneficiul cititorului de astazi, ea contine o perspectiva noua, depasind admirabil distorsionatele statistici, descrieri, pareri si tehnici de „rezolvare“ a trecutului (Verganheitsbewältigungstechniken), care au subminat adeseori discutarea obiectiva a istoriei regiunii in cauza.
Elementele care probeaza ceea ce a fost Bucovina din punct de vedere social-politic, economic si cultural pe parcursul secolelor al XVIII-lea, al XIX-lea si de-a lungul secolului XX sint evidentiate, rind pe rind, prin prezentarea rolului administratiei austriece si al culturii germane in modernizarea regiunii. Sint analizate aspecte precum coabitarea diverselor grupuri culturale – rutenii si hutulii, romanii si germanii, evreii germanofoni si polonezii, rusii-lipoveni si tiganii –, paradigma influentelor bucovinene, confruntarea dintre comunitarismul inchis si spiritul etnicist, pe de-o parte, si civilizatia central-europeana, pe de alta parte, aspiratiile spre autonomie pe criterii etnice ale romanilor si ucrainenilor si rolul unor segmente importante ale burgheziei in apararea compromisului cu Viena, evreii si cultura germana, biografia intelectuala a lui Paul Antschel (Paul Celan), respectiv, relatia sa cu limba si cultura romana.
In periplul sau fascinant prin lumea Bucovinei de altadata, Andrei Corbea-Hoisie rezuma excelent dimensiunea si valorile plurale ale unei regiuni transfrontaliere. Mai precis, el dezval