Dupa Revolutia din 1989 si o data cu restructurarea marilor intreprinderi comuniste, zeci de muncitori adusi de la tara la oras in perioada industrializarii s-au trezit fara nici o identitate sociala, fara serviciu si, cei mai multi, fara un viitor clar. Locuiau la oras, dar unii inca se comportau ca la tara.
Dupa Revolutia din 1989 si o data cu restructurarea marilor intreprinderi comuniste, zeci de muncitori adusi de la tara la oras in perioada industrializarii s-au trezit fara nici o identitate sociala, fara serviciu si, cei mai multi, fara un viitor clar. Locuiau la oras, dar unii inca se comportau ca la tara. Asa ca, la un moment dat, s-au hotarit sa se intoarca in mediul rural. Drama lor insa nu a incetat. Desi au revenit in localitatile natale in majoritate, nu mai inteleg nimic din traditiile pe care le lasasera in urma acum 20 - 30 de ani. Va prezentam in continuare doua povesti: a unui vasluian care a reusit, spune el, sa se adapteze vietii la tara, si a unei iesence care nu a avut acelasi succes.
In 1992, Costel Tibulca si-a luat toata biblioteca in spate si a mutat-o la Vascani, un sat din Vaslui. A lasat in urma ?confortul? apartamentului sau cit o cutie de chibrituri, dar unde curgea totusi apa la chiuveta, si a plecat in noroiul unui sat pierdut printre dealurile Moldovei, intr-o casa din chirpici, cu WC de scinduri in spatele curtii. ?Stii cum era? Cind am ajuns aici, cu camionul plin de mobila, am simtit un fior rece pe sira spinarii. Lasasem, practic, totul in urma. Nu mai aveam serviciu, nu mai aveam nici o sursa de cistig si, in plus, nu stiam mai nimic despre cum se tine o gospodarie. Patru ani mi-au trebuit sa invat lectia vietii de la tara. Si nici acum nu pot spune ca stiu totul?, ne-a marturisit Costel Tibulca. De la Vaslui pina in comuna Ruginoasa e cale cam de doua ore si jumatate de mers cu trenul. De aici, inca o ora