In satul Fetig din comuna Andreiasu, pentru ca scoala este intr-o stare de degradare avansata, copiii vor invata intr-o camera pusa la dispozitie de un satean. ?Avem trei scoli de lut care trebuie refacute din temelii. La unitatea din satul Titila am gasit un perete complet putrezit, dar l-am refacut. Noul an scolar va incepe chiar in aceste cladiri, pe care le-am igienizat si noi cum am putut. Alternative nu avem. La Fetig, unde sint 13 elevi, scoala este total degradata. Ca sa nu se darime pe ei, i-am mutat intr-o casa particulara, la un om de buna-credinta?, a recunoscut viceprimarul Adrian Ponea. Acesta ne-a explicat ca scolile din lut au fost construite in urma cu zeci de ani, cu ajutorul localnicilor, pentru ca elevii sa nu fie nevoiti sa mearga zeci de kilometri pe jos, riscind sa fie atacati de lupi, mai ales ca satele sint situate pe munte.
Aceeasi problema se intilneste si in comuna Jitia, unde exista trei scoli din lut degradate. ?Noi am incercat sa le cosmetizam cit de cit, dar cladirile nu mai prezinta garantie pentru copii in caz de cutremur. Scoala cu clasele I-IV din Jitia de Jos este construita inainte de 1950. Cei de la judet stiu?, a precizat primarul Neculai Noaptes.
In satul Sirbi din comuna Tifesti, cladirea scolii are o vechime de peste 100 de ani, fiind, de altfel, propusa pentru demolare din cauza gradului mare de uzura. ?Prezinta degradari vizibile, crapaturi verticale si inclinate, dispuse pe toata inaltimea cladirii, care pun in pericol stabilitatea acesteia. Acoperisul este deteriorat in proportie de 80 la suta?, se arata intr-un raport intocmit de expertul Dorel Platica. Totusi, peste vara s-a dat din nou o mina de var, iar scoala este gata sa-i primeasca pe cei mici. Localnicii sint revoltati, mai ales ca aici au invatat chiar si cei mai batrini dintre ei. ?Pe vremea mea, scoala asta avea flori in glastre. Si eu a