Presedintele Vladimir Putin a convocat luni, la Moscova, o reuniune extraordinara in cadrul careia si-a anuntat intentia de a intari “radical” puterea centrala in Rusia, mai ales influenta Kremlinului asupra regiunilor ruse, totul in numele securitatii si al “unitatii” tarii in fata amenintarii teroriste, dupa singeroasa luare de ostatici din Osetia de Nord.
Cu aceasta ocazie, Putin a anuntat ca, de-acum incolo, guvernatorii regionali nu vor mai fi alesi prin vot universal, ci de catre parlamentele locale la propunerea sefului statului. Decizia liderului rus a stirnit un val de critici in presa moscovita de ieri, precum si reactii de ingrijorare din partea unor organizatii internationale.
In cursul reuniunii extraordinare, seful statului rus a subliniat necesitatea de a forma un sistem al puterii care sa actioneze ca un “organism unit si ierarhizat”, ceea ce presupune, in opinia lui, intarirea puterii centrale in regiuni, ale caror autoritati sint considerate de Kremlin incompetente si corupte.
De asemenea, Duma de Stat (Camera inferioara a parlamentului de la Moscova) ar urma sa fie formata prin vot proportional, pe baza listelor “partidelor de anvergura nationala”, a spus presedintele rus.
Aceasta masura, sint de parere reformatorii, va intari partidele pro-Kremlin si va indeparta din parlament formatiunile mici, prea slabe pentru a atinge singure pragul minim necesar accederii in legislativ.
Schimbarile radicale, care urmeaza a fi supuse votului parlamentului pina la sfirsitul anului, au fost salutate de nationalistii din partidul Rodina (Patria), in opinia carora puterea se construieste “de sus in jos pentru a fi eficace”.
Ca prima masura concreta, liderul de la Kremlin a numit ieri un nou sef al administratiei guvernamentale, in persoana lui Serghei Nariskin, fost adjunct al acestei institutii, car