Anul acesta, statul roman a acordat ajutoare de stat in valoare de 60-70 de mii de miliarde de lei, in jur de 1,5 miliarde de euro, ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. Se pare, astfel, ca, pe ultima suta de metri, marinimia statului fata de companiile cu pierderi a fost mult mai mare decat anul trecut, cand valoarea totala a ajutoarelor de stat s-a ridicat la 47.
136,9 miliarde lei (1,25 miliarde euro), reprezentand 2,5% din PIB. 2004 este practic ultimul an cand statul roman poate acorda ajutoare de stat fara a cere opinia forurilor europene. Dupa incheierea capitolului Concurenta, orice sprijiin financiar guvernamental se va face cu acordul Comisiei Europene, care va analiza masura in care respectiva societate are planuri de redresare viabile.
Berinde considera ca sprijinul acordat companiilor in pierdere este normal, „in conditiile in care se fac restructurari“.
In primele noua luni din 2004, institutia de reglementare in domeniul concurentei a emis 62 de decizii ce vizeaza acordarea unor ajutoare de stat. De asemenea, Consiliul verifica patru solicitari de ajutor de stat ce ar putea fi acordate societatilor Metrorex, CET Bacau, Stofe Buhusi si Sode Govora.
Cele patru companii ar putea beneficia din partea statului de un ajutor financiar total de 4-5000 de miliarde de lei. Nu in ultimul rand, Consiliul Concurentei va incepe analiza pentru alte sapte notificari de acest gen. In concluzie, numarul deciziilor ar putea creste la 73, fata de 68, in 2003.
Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, in functie de numarul cererilor, o pondere importanta incep sa reprezinte ajutoarele pentru dezvoltare regionala, care au totalizat 35% din notificarile realizate in acest an.
Cele mai mari sume sunt destinate in continuare restructurarilor, iar deciziile in acest sens au fost si cel