Pirateria, in formele ei cele mai grave, va fi asociata cu crima, a declarat, ieri, Ionel Blanculescu, ministrul Controlului. „Si incalcarea drepturilor de autor este tot un fel de evaziune fiscala. Si in aceste cazuri, statul este prejudiciat, intrucat nu se platesc taxele si impozitele“, a declarat Blanculescu.
Autoritatea Nationala de Control (ANC), impreuna cu Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), lucreaza la un proiect de act normativ de modificare a Legii dreptului de autor. Este cea de-a doua initiativa legislativa, dupa cea referitoare la evaziunea fiscala, prin care o frauda fiscala este asociata cu crima.
Conform proiectului de act normativ, agentii economici care incalca drepturile de autor provocand pagube foarte grave risca o pedeapsa cu inchisoarea de maximum 15 ani. Actuala Lege a drepturilor de autor prevede o pedeapsa cu inchisoarea de maximum 10 ani.
O alta propunere stipulata in proiectul de lege cu privire la drepturile de autor se refera la cuantumul amenzilor contraventionale. Acestea s-ar putea majora cu 50-100% din valoarea actuala.
„Incercam sa corectam cu 50-100% valoarea actuala“, a precizat Blanculescu referindu-se la amenzile pe care le-ar putea plati agentii economici sau persoanele fizice vinovate de incalcarea drepturilor de autor. Amenzile ar putea ajunge, astfel, pentru persoanele juridice, la 3 miliarde de lei.
Momentan, cea mai mare amenda pe care o poate obtine o persoana juridica pentru nerespecatrea drepturilor de proprietate intelectuala este de 1,6 miliarde de lei. Ministrul Controlului a mai precizat ca cele mai mari amenzi vor fi date „pe zonele ce au prezentat o crestere pe piata“, anume acelor agenti economici sau persoane fizice care fac piraterie cu softuri, muzica sau filme.
Potrivit oficialului ANC, 50% dintre cazurile de piraterie depistate in