Setea romanului e deja proverbiala. Exista conationali de-ai nostri care, inainte de 1989, in timpul unor lacune in aprovizionarea cu spirtoase a carciumilor, au fost in stare sa bea orice, de la parfumuri si frectii anti-gripa pana la esente alimentare. La un moment dat, in magazinele de profil mai exista doar un coniac cu nume grecesc despre care se stia ca, daca era consumat in cantitati mari, iti face praf ficatul, fiind o cale sigura spre ciroza. Nimeni nu lua in seama insa aceste "amanunte". Aceiasi bautori de cursa lunga au ramas pe baricade si dupa Revolutie. Pentru ei s-a inventat rachiul din sfecla, din pufoaica, din electrozi, din pasta de dinti. Pe spatele lor s-au imbogatit o parte din magnatii postdecembristi ai alcoolului. Stiind ca romanul vrea bautura ieftina, consumata in cantitati industriale, multi patroni au incercat tot felul de tertipuri pentru a scapa de povara accizelor. Producatorii de alcool foarte ieftin, de la spirtul medicinal pana la "afinatele" si "caisatele" la sticla de plastic, au avut un moment de declin atunci cand Fiscul a calculat un pret minim de vanzare. Acest pret nu a mai fost publicat de multa vreme. Sindicalistii din domeniu spun ca anul trecut, intr-o perioada similara, cand nu s-a mai publicat pretul minim, statul a pierdut, prin evaziune, 1000 de miliarde de lei.
Intre timp, Agentia Nationala de Control incearca sa faca ordine in jungla spirtoaselor. Intr-un comunicat oficial, ne sunt prezentate rezultatele acestei campanii anti-frauda. La loc de cinste pe lista neagra e o societate de profil din Timis. "Razboiul" banderolelor Unul dintre exemplele negative date de A.N.C. e societatea timiseana Kampar Karmina, la al carei caz a lucrat Comisariatul Regional Timis al Garzii Financiare, coordonat de comisarul-sef Ionel Olari.
Asa cum reiese din raportul A.N.C., in perioada octombrie 2001-octombrie 2003 firma re