Investitiile straine directe au un aport esential la cresterea economica in regiunea Europei de Sud-Est, principalele destinatii alese de investitori fiind Croatia, Romania si Bulgaria, se arata intr-un studiu realizat de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).
Potrivit studiului, in timp ce valoarea investitiilor straine in statele care au aderat recent la UE a scazut de la 21 miliarde euro in 2002 la 9,3 miliarde euro in 2003, investitiile straine directe in tarile din regiunea de sud-est a Europei au crescut de la 4,4 miliarde euro la aproape 6,5 miliarde.
Specialistii de la BA-CA apreciaza ca principalele destinatii ale acestor fonduri in 2003 au fost Croatia, Bulgaria si Romania. Astfel, Croatia a atras 1,8 miliarde euro, in Romania strainii au investit 1,6 miliarde de euro, iar in Bulgaria 1,3 miliarde de euro. Studiul arata ca privatizarea a fost principalul motiv pentru care investitiile straine in regiune au inregistrat o asemenea crestere.
Pentru 2004, prognoza expertilor grupului BA-CA estimeaza investitii straine in regiune de 7,5 miliarde, iar pentru 2005, acestia se asteapta ca valoarea investitiilor straine in Europa de Sud-Est sa ajunga la 8,4 miliarde euro.
Documentul mai precizeaza si ca in urmatorii ani probabil ca Europa de Sud-Est va atrage mai multe investitii straine decat in anii precedenti pe baza unui progres facut deja in reformele structurale si in domeniul privatizarii. Fluxul de investitii straine directe va determina si alte reforme structurale si va sustine, prin urmare, cresterea economica in regiune, se mai arata in studiu.
Bank Austria Creditanstalt este membra a HVB Group, din care face parte si HVB Bank Romania.
Investitiile straine directe au un aport esential la cresterea economica in regiunea Europei de Sud-Est, principalele destinatii alese de investitori fiind Croat