Este pacat sa nu profitam de toata rodnicia acestei toamne! Si daca nu va hotarati din ce legume sa faceti mancarea, pentru ca toate va plac, cel mai bine ar fi sa preparati un ghiveci. CRISTINA CATANA
MIREASMA. Aroma tomnatica se va raspandi in toata casa
Tarabele pietelor sunt pline de dovlecei, de vinete, de ceapa⦠De tot felul de legume. Stau asezate frumos, in gramezi ordonate, iar taranii te cheama sa le cumperi. Nici nu ar fi nevoie de indemnul lor, pentru ca "ochii vad, stomacul cere". Asa ca este imposibil sa rezisti tentatiei. Te uiti la cartofi si parca ar merge o mancarica pe care sa o asezonezi cu cateva acrituri⦠Sau o salata de vinete ca aperitiv⦠Sau niste dovlecei pane⦠Si uite asa ajungi la capatul pietei si nu stii ce sa alegi pentru cina. Dar daca le-ai combina pe toate intr-un ghiveci delicios�
INVENTIV. Nu iti trebuie foarte mult timp pentru a-l prepara si nici foarte multe "resurse" - puteti antrena toata familia. La urma-urmei, toti vor manca din delicatesa ce va iesi. Unul dintre participantii la pregatirea cinei poate curata, spala si taia legumele in feliute subtiri, fara insa sa le amestece intre ele. Daca este doar un "muncitor necalificat" si nu prea cunoaste tainele bucatariei, trebuie sa ii spuneti ca vanata trebuie stoarsa bine de zeama dupa ce a foat taiata.
In timp ce "operatiunea" de mai sus este executata, trebuie pregatit vasul pentru cuptor. Poate fi si o tava obisnuita, patrata sau rotunda, numai sa fie suficient de mare. Apoi puneti uleiul in vas, intinzandu-l bine, astfel incat sa nu ramana nici o suprafata neunsa, si se pun legumele in raze de la centru spre margini, precum si carnea. Mai intai trebuie pusi cartofii, pe care un "ucenic" i-a fiert in prealabil in coaja si apoi i-a curatat, ceapa, care sunt in cantitati ceva mai mari. Se pune si restul legumelor, dar cu grija. Tre