Intr-o buna zi, cineva intra in biroul tau si iti ofera un salariu de 15.000 euro, masina cu sofer personal la scara si un post de director intr-o mare companie. Tocmai ai facut cunostinta cu varianta moderna a "vinatorului de capete" sau, mai exact, cu un "headhunter".
Oamenii de afaceri romani incep sa invete incet-incet ca profiturile mari se obtin mai repede atunci cind lucrezi cu oameni potriviti la locul potrivit. Dar cind vine vorba de astfel de profesionisti, problema este mai intii sa-i descoperi. Nu ii vei gasi niciodata la oficiul fortelor de munca si nici prin anunturi la mica publicitate, pentru ca oamenii de acest fel sunt rareori someri.
Cel mai la indemina este sa arunci o privire in ograda concurentei, sa-i depistezi pe cei mai buni si sa-i atragi in firma ta, ceea ce nu-i in nici un caz un lucru usor. Exista oameni pregatiti special pentru a duce la bun sfirsit aceasta dificila misiune.
Ei se numesc „headhunteri“ (vinatori de capete), iar treaba lor este sa-i caute si sa-i vineze pe cei mai buni profesionisti din toate domeniile.
Vinat de calitate, preturi pe masura
In Romania exista, deocamdata, doar doua companii care ofera exclusiv servicii de headhunting. In rest, exista si alte citeva firme de resurse umane care se ocupa cu recrutarea de personal la modul general dar cocheteaza mai mult sau mai putin si cu „vinatoarea de capete“. „La noi exista o piata mica pentru headhunting si asta din doua motive.
Mai intii, tarifele percepute de o firma care face head-hunting sunt destul de mari, pornesc de la 10.000 de euro si pot sa ajunga si la 50.000 de euro atunci cind este vorba de o pozitie foarte inalta intr-o mare companie.
In al doilea rind, pentru astfel de servicii, angajatorii prefera sa se adreseze companiilor de resurse umane cunoscute, prezente de multi ani pe piata