Liberalizarea cursului valutar a lovit din plin exportatorii, care au piedut echivalentul a 150 milioane de euro intr-o luna.
DANIELA IVAN
PIERDERI. Exportatorii de mobila au suferit in urma aprecierii monedei nationale Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) cere Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Guvernului sa stopeze pierderile exportatorilor. "In mai putin de o luna, toti exportatorii au pierdut intre 7%-10% din venituri, iar daca leul continua sa se aprecieze vor urma falimentele", a opinat Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR. El a adaugat ca aceste pierderi se cifreaza la 150 milioane de euro, aproape dublu fata de ajutorul pe care guvernul l-a dat in acest an firmelor exportatoare.
AFECTATI. Exista afaceri unde profitul este atat de mic, incat nu pot sa supravietuiasca socului valutar. "In pragul falimentului se afla confectiile in lohn, mobila, sticlaria, siderurgia etc. Oamenii au plecat la parterii lor din strainatate ca sa renegocieze contractele, fiecare incearca sa obtina o crestere pe termen scurt pentru a face fata situatiei. Ramane de vazut daca vor reusi", spune Ionescu. In schimb, exista putine sectoare care pot sa faca fata unei aprecieri indelungate a monedei nationale. "Exporturile de IT, de materii prime, de magari, broaste, fulgi de gasca, fructe de padure, vanat sunt exporturile care vor reusi sa se mentina", adauga secretarul general al ANEIR.
REPLICA BANCII CENTRALE Banca Nationala transmite de doi ani un semnal firmelor exportatoare: "Treziti-va! Va veni un moment in care subventia prin curs va inceta!", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Pana acum, piata valutara le oferea acestora, prin curs, o subventie care acum a incetat. Totodata, reprezentantul BNR a negat zvonurile ca BNR s-a retras de pe piata pentru a contrabalansa tend