Internetul ridica mari probleme creatorilor de muzica din intreaga lume, care pierd sume uriase ca urmare a furturilor de pe Net. Avand salarii mici, romanii nu se sfiesc sa-si traga muzica preferata fara a se gandi ca incalca legea dreptului de autor.
DANIELA IVAN
FENOMEN. Oricat de multe CD-uri ar confisca si distruge autoritatile, pirateria se mentine la o cota ridicata In Romania, sapte din zece CD-uri cu muzica sunt piratate, adica sunt fie copii ilegale ale unor CD-uri, fie o colectie de melodii descarcate de pe Internet si trase pe CD-uri, pentru a putea fi ascultate pe strada, in masina, la serviciu. "Pirateria la muzica romaneasca este mai mica, de circa 50%, dar la muzica internationala se ridica la 80%. Media este la 70%-75%", a declarat Rodica Parvu, director general la Oficiul Roman al Dreptului de Autor (ORDA), la simpozionul Contrafacerea in domeniul proprietatii intelectuale, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Asta inseamna ca sapte din zece CD-uri cu muzica sunt piratate.
SITE-URI ILEGALE. Globalizarea ofera o noua arma piratilor, pe care o folosesc pentru a ucide drepturile de autor, a explicat directorul ORDA. Ea a adaugat ca existenta pe Internet a nenumarate site-uri cu arhive muzicale neautorizate care furnizeaza ilegal muzica oricarui posesor de computer conectat online a speriat industria muzicala mondiala. Ce este de facut? Muzica de pe aceste site-uri poate fi descarcata, ascultata la nesfarsit, fara nici un ban, fara ca artistii sau compozitorii sa primeasca vreun ban. "Lumea muzicii este disperata, fiindca, intr-o piata globala cum este Internetul, este greu sa stii cine si ce copiaza", a spus Rodica Parvu.
RAZBUNARE. Multa lume se intreaba cum ajung cele mai noi filme sau albume cu muzica, uneori chiar inainte de a fi lansate oficial, pe Internet.