- Social - nr. 246 / 15 Decembrie, 2004 In perioada 22 noiembrie - 4 decembrie 2004, OJPC Mures a desfasurat 28 actiuni de control privind calitatea, etichetarea si modul de comercializare a produselor din cacao si ciocolata destinate consumului uman, preambalate si in vrac, constatandu-se urmatoarele abateri: privind incadrarea in data durabilitatii minimale; caracteristicile organoleptice neconforme; elemente de identificare netraduse in limba romana; elemente de identificare incomplete; privind afisarea preturilor; nerespectarea normelor de igiena. Masuri stabilite: oprirea temporara a comercializarii produselor in cantitate de 2.522 kg, in valoare de 138 milioane lei, pana la remedierea deficientelor privind etichetarea (pentru deficientele constatate la produsele distribuite de alte judete s-au transmis adrese la OJPC Harghita si Ilfov); oprirea definitiva de la comercializare a produsului ciocolata, in cantitate de 1,9 kg, in valoare 0,6 milioane lei; s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 81 milioane lei. Important de stiut! • Ciocolata proaspata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere, fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specifice. • Drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa. • Halvaua trebuie sa aiba structura fibroasa, fina si uniforma, de halvita, sa se rupa usor si sa nu se faramiteze la taiere, gust si arome placute, specifice (rancezeste usor daca este pastrata la temperatura mai mare de 18 grade C). • Rahat - suprafata exterioara trebuie sa fie acoperita cu zahar pudra, sa nu prezinte urme de umezeala, sa aiba gust placut, aromat, sa fie uniform colorat si elastic (prin apasare sa revina la forma initiala). • Biscuitii trebuie sa aiba suprafata neteda, fara arsuri si basici, consistenta friabila, aroma