In ultimele zile se vorbeste tot mai mult despre alegerile anticipate, ca o ultima solutie pentru rezolvarea crizei politice actuale. Este evident ca multi politicieni sunt adversarii acestei solutii, pentru ca ea ar implica prelungirea instabilitatii politice si, nu in ultimul rind, ar insemna o noua mobilizare a electoratului – lucru dificil de realizat.
Membrii Aliantei PNL-PD dau insa semnale ca, daca nu vor reusi o coagulare a PUR, UDMR si minoritatilor nationale, vor recurge la provocarea de anticipate. Este o solutie politica prevazuta de Constitutie.
Potrivit articolului 89 al Constitutiei, „dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura”.
Dar adversarii alegerilor anticipate au inceput deja sa “mitralieze” din toate pozitiile o astfel de rezolvare a crizei. Este vorba atit despre politicienii din PSD, cit si despre “avocatii” lor – analisti politici de serviciu care nu contenesc sa faca spume la gura cind vine vorba despre interesul national.
Acestia vorbesc despre alegerile anticipate ca despre o adevarata calamitate, care, in opinia lor, ar indeparta Romania de UE, ducind-o la marginea Saharei.
In realitate insa, lucrurile stau altfel. Aceste opinii dure nu fac decit sa serveasca interesul unui PSD disperat sa ramina la guvernare pentru a-si pastra privilegiile obtinute in ultimii patru ani si pentru a sterge urmele infractiunilor comise.
Dizolvarea parlamentului ar insemna ca, cel tirziu in primavara lui 2005, sa se organizeze anticipate.
De ce ii sperie atit de tare aceasta ipoteza pe pesedisti, pe