GARGANTUA SI PANTAGRUEL
SIMONA CHIRIAC
Buturuga este o prajitura specifica Frantei Craciunul domneste de la un capat al lumii la celalalt. Australienii il vor petrece in compania valurilor si al soarelui, eschimosii se vor impaca in aceasta zi cu ursii polari si cu focile, iar europenii, cu putin noroc, se vor tavali in zapada. Diferentele dintre civilizatii sunt, cel putin la prima vedere, uriase. Dar parca tocmai acestea au puterea de a le uni intr-un tot comun. Nu cred ca exista astazi, in plina epoca a comunicarii, vreun popor complet rupt de restul lumii. Asa ca nu este de mirare ca multe obiceiuri si traditii se aseamana foarte mult, mergand chiar pana la contopire, desi caracterizeaza civilizatii diferite, aflate pe meridiane total opuse.
BUTURUGA. In tarile crestine, in noaptea de 24 spre 25 decembrie, exista obiceiul de a arde in soba un trunchi de brad, simbolizand moartea si renasterea anuala a divinitatii, dar, de ce nu, si a anului.
Francezii, recunoscuti pentru inventivitatea lor, au mers mai departe si au creat un desert (o prajitura), al carui rol este de a marca perpetua pendulare a naturii intre viata si moarte. Patiserii decoreaza de obicei aceste buturugi cu obiecte din plastic sau comestibile, reprezentand elemente ale Craciunului (horn, ferastrau, brad, pitici, ciuperca sau chiar lumanarele miniaturale). Aceasta inspiratie finala da specificul unui desert neobisnuit, degustat exclusiv de Craciun.
Originea ideatica a desertului este trunchiul de copac pe care-l cautau oamenii in padure in ajun de Anul Nou ca sa-l puna in soba. Ritualul avea o semnificatie aparte: focul facut din lemne era destinat sa multumeasca Soarele - vital in timpul iernii! In Franta se puneau tot atatea lemne cati locatari erau in casa. Lemnele trebuiau sa fie arse toata noaptea fara ca focul sa se stinga, altminteri, ar fi