Cadourile de Craciun functioneaza in acelasi mod: ?Sint anticipate senzatiile pozitive simtite in anii anteriori si asteptarea se transforma in dorinta, legata de placere?.
Ambianta exterioara poate accelera fenomenul. De exemplu, toate luminitele agatate peste tot: ?Lumina are un rol direct asupra unui hormon ce permite o secretie sporita de dopamina. Cu cit aceasta este mai mare, cu atit este si creierul mai receptiv la placere?.
Sa adaugam, la aceasta, si emulatia produsa de multime, si influenta muzicii omniprezenta in aceasta perioada care nu poate fi neglijata.
Oamenii care nu cunosc bucuria
Dar, atunci, cum ramine cu toti cei deprimati pe 24 decembrie? ?Fie ca sistemul de placere al acestora nu a fost activat niciodata, fie ca a fost o vreme, dupa care nu s-a mai intimplat nimic?, analizeaza directorul de cercetari francez. ?Creierul lor s-a invatat sa astepte lucruri care au ajuns sa nu mai vina?. Prea multe sarbatori care ajung sa ia o intorsatura proasta, prea multe cadouri nereusite, prea multa singuratate atunci cind, in jur, toti se aduna pentru a se bucura. ?Aici, intram in circuitul frustrarii. Se secreta, dimpotriva, serotonina, o substanta legata de angoasa ori de depresie.? Creierul omenesc functioneaza cu o biochimie echilibrata, cu o dozare intre serotonina si dopamina. Predominanta celei dintii o poate face, deci, sa dispara pe cea de-a doua. Dar, cu toate acestea, ?fara placere, specia umana ar fi pierit. Aceasta este o functie vitala. Mincam si ne reproducem pentru ca este ceva agreabil?, conchide Florence Noble. (R.P.)
Cu Mosul la coafor. Mos Craciun a dorit sa se prezinte cit mai bine in fata copiilor cuminti, asa ca s-a dus la un coafor din localitatea Manassas din statul american Virginia. Pregatirile au inclus un tuns, o uscare la casca si un coafat, iar angajatii salonului pretind ca Mosul tine