* In aceasta perioada, cumparatorii se uita mai putin la pret si mai mult la calitatea vinului * In decembrie, vanzarile de vin se dubleaza, iar cele de sampanie se tripleaza fata de o luna normala Cu ocazia Sarbatorilor, in luna decembrie, vanzarile de vinuri se dubleaza, iar cele de vinuri spumante se tripleaza fata de o luna normala, sustin producatorii in domeniu. Ca o prima concluzie, dupa vanzarile inregistrate pana de Craciun, anul acesta, romanii au preferat vinurile albe, scumpe, demidulci sau dulci. "In topul preferintelor se afla in aceasta perioada vinurile demidulci sau dulci. Si pretul este important, dar principalul criteriu pentru alegerea vinului este podgoria de unde provine. Pentru ca fiecare vrea ca de Sarbatori sa aiba pe masa un vin cat mai bun, oamenii se uita acum mai putin la cat costa o sticla cu vin", ne-a declarat directorul general al Patronatului Roman al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe. Si directorul complexului de vinificatie Jidvei, Ioan Buia, se declara multumit de cum merg vanzarile in aceasta perioada. "In decembrie vindem de doua ori mai mult decat in luna noiembrie, astfel incat ne putem declara multumiti, chiar daca am vrea sa vindem si mai mult. Vinurile foarte bune sunt mai cautate acum, dar fiecare cumpara in functie de puterea financiara pe care o are. Oricum, toate produsele noastre sunt cautate, mai ales Riesling, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc", afirma Buia. Pentru a profita de cererea ridicata din aceasta perioada, unele firme au scos pe piata produse noi. Astfel, Cotnari a lansat in aceasta luna doua vinuri speciale: Chateau si Francusa. "Cel mai cautat vin produs de noi ramane Grasa de Cotnari, care are o pondere in vanzari de 45 la suta. In total, in decembrie, vindem 1,5 milioane de sticle de vin, cu 50 la suta mai mult decat intr-o luna normala", ne-a declarat si Constantin Deleanu, presedintele Consiliului de A