In Marea Neagra ?nu se poate produce un tsunami?, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamintului. Acesta a dorit, totodata, sa faca unele precizari in legatura cu speculatiile potrivit carora in 2006 se va produce in Vrancea un cutremur devastator. ?Predictia noastra despre un cutremur de mare magnitudine se opreste anul viitor. Ce se va intimpla dupa aceea e foarte greu de spus. Sint studii in derulare, dar personal nu pot sa fac nici o predictie. Singurul lucru pe care pot sa-l spun este ca, la aceasta ora, sistemul din Vrancea nu poate genera un cutremur catastrofal. S-au inregistrat cutremure de mica intensitate, dar activitatea seismica e in parametri normali?, a declarat directorul institutului.
Vestile proaste sint insa ca in februarie 1977, in Managua, Nicaragua, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter. La scurt timp a urmat cel din Vrancea, cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter. Aparent, Managua se afla la mare distanta de Romania, dar din pacate intre Managua (Nicaragua), Vrancea (Romania) si Banda Aceh (Indonezia) exista o legatura. Toate cele trei puncte se afla pe aceeasi curba de confluenta a placilor tectonice, conform hartii desenate de profesorul John Louie, seismolog la Universitatea din Nevada, SUA.
Mai exact, Banda Aceh si Vrancea sint doua puncte aflate la confluenta dintre placa tectonica Indo-australiana si placa Eurasia, cum poate fi observat in imaginea alaturata. Realitatea arata ca exista o legatura intre cutremurele produse in puncte diferite pe glob, chiar daca intre evenimentele seismice sint distante de mii de kilometri.
Nu exista 9 grade pe scara Richter
?Datele cutremurului din Oceanul Indian nu au fost inca analizate. Sint discutii cu privire la adincimea la care a avut loc seismul. Unele centre de analiza ale seismului vorbesc de o adi