Conform meteorologilor, saptamana aceasta, Pasul Tihuta ar fi trebuit sa fie una din primele zone inzapezite ale tarii. A nins, dar de viscolit nici vorba. Satenii s-au luat dupa ce au auzit la aparat si s-au pregatit de iarna grea. Turistii nu s-au inghesuit insa pe partia de la Piatra Fantanele. ALEX NEDEA
ATELAJ. Sania trasa de cai este singurul mijloc de transport in satul Ciosa. Oamenii sunt fericiti atunci cand stau pe "capra" saniei Vineri dimineata la 8:00, primii fulgi de zapada la Pasul Tihuta. Perdele de omat se rastoarna din ceruri, invaluind in zare crestele muntilor. Nea Ion, un localnic, a auzit la aparat ca se anunta viscol si vor fi nametii cat omul. Asa ca se porneste din satul lui cu 80 de fumuri, Ciosa. Se duce sa ia provizii de la cel mai apropiat magazin, la opt kilometri distanta, in satul invecinat, Piatra Fantanele. Daca nu se duce acum si va ninge continuu, in cateva ore ramane blocat in sat. Drumul se inchide, si taranii din Ciosa raman izolati pentru zile intregi⦠"O fost o iarna, acuma vreo zece ani ca eu eram singuruâ din sat care meream cu schiurile opt kilometri sa cumpar provizii", ne vorbeste omul plescaind din gura cu dinti numai pe partea stanga.
UNDE TE INCALZESTI? "Unde bem o cafea aici, nea Ioane?". "Apoi⦠la Dracula!", ne raspunde sateanul din Ciosa. "Daâ acolo beti cafea dumneavoastra?!". "No, noi la bufet", zambeste rusinat omul. Turistii care vin la Piatra Fatanele au doar doua variante de a se incalzi cu un ceai fierbinte: ori la Restaurantul Castel Dracula, ori la crasma din sat, cu nume pe care l-am intalnit la mai toate bodegile din satele invecinate: "Bufet". La Dracula cafeaua e 24.000 de lei, iar un suc la jumatate de litru e 35.000 de lei. La bufetul unde, de frig, nu poti sta la masa cu musama inflorata fara sa pastrezi geaca pe tine, o cafea la pahar de plastic e 10.000 de lei, si un su