GURMANDUL IN BUCATE
SIMONA LAZAR
Deschid cu o usoara emotie "Cea mai noua carte de bucate a bucatare¦à romane, francese, germane si magiare" a lui J.C. Hintescu, aparuta in urma cu un veac si mai bine la Brasov, la Frank & Dressnandt, de sub mana mesterilor tipografi "Ioanuà Gött si fiuluà HenricuÃ". Citesc cu infrigurare - cand printre randuri, cand foarte atent - "recetele a gati in moduluà celuà ma¦à potrivituà t"te bucatele de carne, pesce, zarzavatur¦à si aluatur¦Ã, supe, sosur¦Ã, friptur¦Ã, salatur¦Ã, compotur¦Ã, prajitur¦à si cofetur¦Ã, smantanur¦Ã, catarigiur¦Ã, esente, sodour¦Ã, gelatine, inghiatatur¦à si beutur¦à f"rte gust"se". Transcriu cu greu semnele demult uitate de ceasloave. Dar nu pot sa nu recunosc ca simt o mare bucurie sa "calatoresc", astfel, intr-un trecut unde a fi gurmand avea, parca, alte conotatii decat astazi - si asta poate in primul rand fiindca veacul nefiind atat de grabit ca acesta in care traim, placerea de a gati venea din placerea de a manca. Sau poate viceversa?!
PASTRAVI. Pasiunea mea pentru preparatele din peste e arhicunoscuta, asa ca - imi zic - nu s-ar mira nimeni sa vada cu ce foame nestavilita citesc capitolul despre "pesci". (Mai ales ca tocmai am cumparat doi pastravi de toata frumusetea! Si, credeti sau nu, nimic nu ma starneste mai mult acum decat gandul de a gati dupa o carte de pe vremea cand nici bunicii mei nu se nascuseraâ¦!)
Ce-ar fi sa incerc acest "pesce fertu"? Si nu oricum, ci "fertu albastru". Aflu mai intai ca "cei mai buni pesci d-a-i ferbe albastru" sunt: pastravii, somnul, stiuca, mihaltul si "altfeliu de pesci cu solzi foarte mici". Pastraviâ¦, deci. Cum nu se poate mai bine!
GURMANDUL IN BUCATE
SIMONA LAZAR
Deschid cu o usoara emotie "Cea mai noua carte de bucate a bucatare¦à romane,