REPORTER IN TIGAIE
SIMONA LAZAR
Busuioaca, Zghihara, Babeasca Neagra fac faima podgoriilor Husilor, afirma profesorul Irimia Artene "Busuioaca vanata de Bohotin! O pretuim ca pe copilul nostru!" Exclamatia aceasta calda, de parinte care-si iubeste pruncul mai presus decat viata, m-a surprins si m-a facut sa vreau sa aflu mai mult si mai mult despre tinutul acesta binecuvantat al Husilor⦠Abia ce coborasem de sus, de la manastire, de la parintele Mina Dobzeu si, prin nu stiu ce asociatii de idei, mi-am imaginat dealurile ce se revarsau bogate, sub lumina, ca pe trupul lui Iisus dintr-o icoana pe sticla, trup din care ieseau vite incarcate cu struguri⦠Si vinul era sangele lui Iisus⦠Nu era fara temei vorba profesorului Irimia Artene, directorul adjunct al Liceului Agroindustrial "Dimitrie Cantemir" din Husi. Nu era fara temei, fiindca, pana la urma, desi soi vechi si bine instapanit pe aceste meleaguri, Busuioaca de Bohotin isi redefineste statutul in urma cercetarilor asidue ale unui oenolog de prestigiu si unul dintre ultimii directori ai scolii, in mileniul trecut, inginerul Avram D. Tudosie. Dar la numele si activitatea lui voi avea prilejul sa mai revin.
ISTORIA. Pana a ajunge la acest prezent care ne copleseste cu parfumurile tari ale vinurilor Husilor, hai sa coboram in istorie, cu veacuri in urma. Daca primele referiri la podogoriile din aceste locuri ("Iezerul si viaâ¦") le intalnim in acte emise in cancelaria lui Alexandru cel Bun, la inceputul secolului al XV-lea, si calatorii straini pe meleagurile moldave au consemnat de timpuriu calitatea vinurilor de aici. Marco Bandinus nota, pe la 1646: "Husul, straveche asezare a podgoriilor Moldovei, produce un vin gustos, aromat si foarte mult cautat". Documentele vremii ne mai dau de stire ca intre anii 1600-1662 s-au plantat vii intinse pe plaiurile Saca si Ochi, la Hus