Focarul de trichineloza de la Tamaseni, unde, in urma consumului de carne de porc infestata cu Trichinella Spiralis, 19 persoane au fost internate in spital, alte sapte fiind tinute sub supraveghere, i-a determinat pe oficialii Ministerului Sanatatii sa lanseze un avertisment asupra gravitatii acestei boli. Ca numar de pacienti internati cu trichineloza, judetul Neamt este al doilea la nivel national, dupa Covasna, unde au fost inregistrate 22 de cazuri. Desi focarul din Neamt este foarte grav, fiind inca in evolutie, zonele Ardealului si Banatului au inregistrat cele mai multe cazuri, din cele zece judete cu focare, sase fiind din Ardeal si doua din Banat. Trichineloza este o boala determinata de consumul de carne sau preparate din carne de porc, mistret, urs, infestata cu larve de Trichinella Spiralis si insuficient preparata termic, infestarea animalelor fiind favorizata indeosebi de conditiile de igiena necorespunzatoare de crestere a acestora. "In vederea prevenirii imbolnavirilor de trichineloza, se recomanda tuturor crescatorilor de porci sa-si creasca animalele in conditii sigure. De asemenea, dupa sacrificare, indiferent de destinatia carnii de porc - consum propriu sau comercializare, sa efectueze obligatoriu examenul trichineloscopic, sanitar veterinar. In cazul in care examenul este pozitiv, carnea sau preparatele din carne trebuie distruse prin ardere sau ingropare", avertizeaza reprezentantii Ministerului Sanatatii. (Adrian CRAINET) Focarul de trichineloza de la Tamaseni, unde, in urma consumului de carne de porc infestata cu Trichinella Spiralis, 19 persoane au fost internate in spital, alte sapte fiind tinute sub supraveghere, i-a determinat pe oficialii Ministerului Sanatatii sa lanseze un avertisment asupra gravitatii acestei boli. Ca numar de pacienti internati cu trichineloza, judetul Neamt este al doilea la nivel national, dupa Covasna, unde au f