Evolutia spatiului public traduce in plan social sau institutional starea interna a partidelor politice. Tentatia oligarhica, pe care orice organizatie o cunoaste, conduce - in absenta unei reactii publice care sa contrabalanseze directia - la transformarea partidelor in masinarii pentru cistigarea alegerilor. Democratie fara democratie interna in partide nu se poate.
Poate fi politica o meserie? Raspunsul la aceasta intrebare este important nu doar pentru politologi sau filosofi politici, ci si pentru simplii cetateni. Dupa o alternanta atipica la guvernare, realizata datorita cistigarii alegerilor prezidentiale, asteptarile publice privind reforma politicii nu s-au diminuat.
Tema coruptiei a dominat campaniile electorale din 2004 si, chiar daca PSD a platit pretul politic trecind in opozitie, interesul pentru schimbare politica nu a scazut. Evolutia spatiului public traduce in plan social sau institutional starea interna a partidelor politice. Democratie fara democratie interna in partide nu se poate.
Cita vreme politica ramine doar o meserie, democratizarea ramine doar o speranta. Structurarea scenei politice permite conturarea anumitor trasee de cariera politica, iar viata interna a partidelor este expresia concreta si organizationala a acestor formule. Politicienii de cariera depind in mai mare masura de grupul conducator.
La rindul lor, liderii sint interesati de reproducerea unor comportamente care sa le conserve pozitia pe termen lung. Disciplina si loialitatea devin cele mai importante trasaturi de caracter pentru promovarea politica atunci cind acestea nu sint subordonate contributiilor financiare la bugetul organizatiei.
Tentatia oligarhica pe care orice organizatie o cunoaste conduce, in absenta unei reactii publice care sa contrabalanseze directia, la transformarea partidelor in masinarii pentru