Doar 5 voturi au lipsit ca PSD si PRM sa blocheze in Senat ordonanta de urgenta a Guvernului privind cota unica de impozitare de 16%. Plenul a adoptat ieri modificarea Codului fiscal si implicit introducerea cotei unice cu 58 de voturi "pentru", 53 "impotriva" si o abtinere.
Reprezentantii Aliantei D.A., prin ministrul de Finante Ionut Popescu si presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, s-au straduit sa le explice colegilor importanta introducerii cotei unice, care "pune accentul pe dezvoltarea mediului de afaceri" si pe "desfiintarea obstacolelor fiscale din calea investitorilor".
Astfel, se creeaza premisele unei dezvoltari accentuate, care sa le ofere romanilor mai multe locuri de munca si mai bine platite.
Alaturi de cota unica s-au votat si marirea impozitelor pe veniturile microintreprinderilor de la 1,5 la 3% si cresterea impozitelor pe dividende pentru persoane fizice la 10%.
Masurile Guvernului adoptate de Senat nu i-au convins cu nimic pe senatorii PSD. Astfel, Viorel Stefan a respins pe rand toate propunerile Guvernului, readucand in discutie tema pesedista din campania electorala prin care cota unica "ii imbogateste pe bogati si ii saraceste pe saraci".
Stefan a mai spus ca sursele complementare gasite de Guvern pentru acoperirea golului care se va crea in bugetul de stat nu sunt fezabile. In consecinta, grupul PSD a votat impotriva. La fel a facut si PRM, al carui lider, Vadim Tudor, le-a atras atentia senatorilor din Alianta ca proiectul de lege nu trecea daca nu i-ar fi lipsit nemotivat 6 oameni, "iar raportul de forte ar fi fost altul".
Ceva de comentat au avut si cei de la PUR, acestia declarandu-se impotriva cresterii impozitului pe veniturile microintreprinderilor si al dividendelor. Totusi, pentru a nu bloca initiativele guvernului din care fac parte, au v