Teoretic, supraincalzirea unei economii este situatia in care o crestere economica puternica e dublata de riscul aparitiei inflatiei. Analistii resping insa posibilitatea sa se intimple acest lucru, admit riscul inflatiei, dar sustin ca si in aceasta dezbatere tara noastra este un caz care iese din canoanele teoriei. Analistii spun ca moneda nationala e supraincalzita deoarece intarirea ei nu se bazeaza pe cresterea productivitatii si a competitivitatii firmelor romanesti.
Ilie Serbanescu: ?Noi nu sintem in canoanele astea?
?Economia romaneasca nu este supraincalzita?, sustine analistul Ilie Serbanescu. ?Supraincalzirea este situatia in care, dupa o perioada de crestere economica, resursele ajung intr-o tensiune, nu mai fac fata si, in final, nu mai pot face fata, nu pot sustine cresterea economiei. Noi nu sintem in canoanele astea. E o boala a economiilor dezvoltate, nu a subdezvoltarii. Jumatate din cresterea economica romaneasca nu e reala, e nesanatoasa, deoarece intreprinderi carora li s-a permis sa nu-si plateasca datoriile catre stat au raportat cresteri de activitate. Si nici nu se va repeta anul acesta. In 2004, am avut un an agricol exceptional, care e responsabil de 20% din cresterea economica. Nu exista semnale pina acum ca asta se va repeta in 2005.
La noi, tensiunile apar din faptul ca nu putem gestiona banii multi care intra in Romania din investitii, trimiteri de ale muncitorilor romani care lucreaza in strainatate, fonduri europene si? eventualele capitaluri speculative. Sint opt miliarde de euro pe care nu are cine sa-i gestioneze, nu stie nimeni ce trebuie sa faca cu ei, cum ar putea fi absorbiti de economie. Si acesta este un pericol, care duce la cresterea consumului, in special pe seama importurilor.
Matei Paun: ?Diagnostic vag?
?Cred ca e gresit sa spunem ca avem o supraincalzire a economiei. Este un d