Procesatorii din Mureş acuză Europa că vrea să le omoare afacerile
În perspectiva integrării în Uniunea Europene, procesatorii români de carne şi produse lactate au fost clasificaţi în 4 categorii, în funcţie de gradul de respectare al standardelor europene în materie de siguranţă a alimentelor. O scurtă discuţie cu câţiva dintre directorii firmelor aflate în categoriile B, C sau D, a scos la iveală că standardele Uniunii Europene nu sunt imposibil de îndeplinit, dar şi că închiderea unor societăţi de producţie ar scădea preţul materiei prime şi ar favoriza importurile.
Impulsionaţi de Ministerul Agriculturii şi de prefectul Dobre, directorii unităţilor de procesare a lăptelui şi cărnii din judeţul Mureş au accelerat procesul de modernizare. În condiţiile în care nici o unitate de procesare a cărnii nu îndeplineşte, în acest moment, normele UE şi doar şase au prezentat programe de modernizare, există pericolul ca restul de 16 unităţi să fie închise. Această măsură atrage cu sine disponibilizarea angajaţilor, dar şi stricarea echilibrului pe piaţa cărnii din judeţ. SC Cazadela SRL din Reghin a fost inclusă de Direcţia Sanitar-Vetrinară Mureş (DSV) pe lista unităţilor de porcesare a cărnii care s-au angajat să ajungă la standarde europene până în anul 2009. “Este greu să modernizezi un abator. Planul nostru e să realizăm investiţiile din fonduri proprii, fără a apela la programe de finanţare”, ne-a declarat Ioan Cazan, directorul societăţii. Una dintre cele mai grele cerinţe ale UE este, în opinia directorului, construirea unui abator pentru vite şi, separat, a unuia pentru porci. Societatea are 58 de angajaţi, care, în condiţii normale, nu trebuie să îşi facă griji pentru locul de muncă, dacă societate va respecta planul de dezvoltare. “Nu cred că închiderea unor unităţi de procesare a cărnii va duce la un dezechilibru pe piaţa cărnii din judeţ. Soluţia