ALIMENTATIE ECHILIBRATA
GEORGETA LICSANDRU
Oul este un aliment complet, care furnizeaza organismului proteine de cea mai buna calitate. Una dintre acestea este ov-albumina, pe care Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura o considera proteina-etalon cu valoare biologica standard, care in momentul ingerarii este complet utilizata de metabolismul uman.
Vitamine Oul este o sursa importanta de grasimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate, care se gasesc in galbenus. "Daca ne referim la continutul lipidelor, oul este un aliment neutru din punct de vedere al colesterolului", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, oul este o bogata sursa de macroelemente importante pentru metabolism: calciu, fier, vitamina D, vitamina B12, aminoacizi esentiali, necesari mentinerii sanatatii.
Oul nu contine zaharuri prea multe, insa este o sursa foarte buna de carotenoizi. "Acestia sunt niste antioxidanti eficienti in combaterea stresului oxidativ, care sta la baza foarte multor maladii, inclusiv a imbatranirii precoce", arata prof. dr. Mencinicopschi. Carotenul se gaseste in galbenus, fiind cel care ii confera culoarea galbena. Cantitatea de carotenoizi in ou depinde de aportul de caroten al pasarilor. Galbenusul va avea o nuanta mai intensa sau mai putin intensa in functie de carotenul pe care pasarile l-au luat din hrana.
Datorita faptului ca oul contine atat calciu, cat si vitamina D, indispensabila fixarii calciului in oase, este recomandat in cantitati mai mari in timpul iernii. Astfel se poate reduce riscul de aparitie a osteoporozei, o maladie raspandita nu numai in randul femeilor pre si postmenopauzale, ci si in randul celor tinere si chiar printre barbati. "De aceea, in perioada de iarna putem consuma un minimum de trei oua pe s