Tehnoton Iasi se implica intr-un proiect european de cercetare la cel mai inalt nivel
Firma Tehnoton Iasi si Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi sunt partenere alaturi de 12 firme si institutii de invatamant tehnic superior din Marea Britanie, Germania, Israel, Spania si Grecia la un proiect de cercetare tehnologica la cel mai inalt nivel, unicat pentru tara noastra. Este vorba despre un proiect care isi propune sa gaseasca solutii de a produce, din pulbere de titan, proteze umane care vor fi folosite in implanturi.
Proiectul realizat de cei 14 parteneri a fost inaintat la sfarsitul anului trecut Comisiei Europene in cadrul Programului Cadru 6 (FP6-2002-SME-1) si a primit deja avizul tehnic.
"Ambitia noastra este sa realizam din pulbere de titan piese ale scheletului uman care vor fi folosite de medici la implanturi. In final, speram sa realizam proteze modulare, adica proteze care se compun din mai multe segmente, fiecare cu o dimensiune variabila si care sa se poata asambla pentru a forma implantul definitiv", afirma Maricel Popa, administratorul firmei Tehnoton Iasi.
Titanul - un material biocompatibil
Protezele din pulbere de titan au o larga aplicabilitate, putand fi folosite atat in stomatologie, cat si in chirurgia ortopedica, in cea cardiovasculara etc.
Lumea medicala utilizeaza in acest moment trei familii de materiale pentru implanturi: metalele, ceramica si polimerii. Cercetarile de ultima ora au demonstrat ca dintre metalele folosite - otel inoxidabil, aliaje crom-cobalt (care dateaza din anii '30) si aliaje de titan - acestea din urma sunt dintre cele mai eficiente pentru ca sunt cele mai longevive si cele mai practice in functionalitatea implantului.
Cresterea utilizarii titanului ca material de implant are la baza observatia ca osul uman se vindeca in