ALIMENTATIE ECHILIBRATA Indexul glicemic al alimentelor a fost propus inca din anul 1981 ca un marker in ceea ce priveste raspunsul organismului nostru la glucide. Acesta se bazeaza pe un sistem care repartizeaza un numar corespunzator anumitor alimente - in special painea, pastele fainoase, cartofii (cele care contin carbohidrati). GEORGETA LICSANDRU
"Indexul glicemic este acea marime care caracterizeaza raspunsul glicemic indus de o portie de 50 de grame de glucide disponibile, provenind dintr-un aliment-test", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Nivelul glucozei in sange Indexul se bazeaza pe capacitatea alimentelor de a creste continutul de glucoza in sange. Acesta se exprima printr-un procent, fiind luata ca referinta glucoza, altfel spus, raspunsul la glucoza al pancreasului prin secretia de insulina.
Indexul glicemic este un bun parametru pentru a diferentia alimentele glucidice in functie de puterea lor hiperglicemianta. Dupa ce consumam un aliment, in functie de puterea lui glicemianta, pancreasul secreta o cantitate mai mare sau mai mica de insulina. Alimentele care contin o cantitate mare de glucide pot determina hiperinsulinemie, care este inceputul maladiei numite sindromul plurimetabolic de insulino-rezistenta. Acesta este un ansamblu de anomalii clinice si biologice asociate insulino-rezistentei. Glucoza nu poate fi consumata decat daca este transportata din exteriorul celulelor in interiorul lor. Uneori, acest transport e deficitar, ceea ce determina aparitia fenomenului de acumulare extracelulara a glucozei. Desi celula este inconjurata de combustibilul ei natural, ea nu poate sa il foloseasca, pentru ca nu poate intra in interiorul ei. Apare astfel diabetul de tip I sau diabetul de tip II.
Personalizarea dietei "Indexul glicemic nu este insa suficie