Bătrânele îl consideră leacul pentru orice boală. Tinerele, leacul pentru slăbit. Iarna este perfect pentru zilele friguroase, iar vara se serveşte cu gheaţă.
Medicii îl recomadă în consumul zilnic, ca mod de prevenire al bolilor, dar şi ca mod de relaxare. Ceaiul conţine cafeină, polifenoli şi uleiuri esenţiale, fiecare dintre componente având un rol importantant în menţinere unei stări de sănătate perfecte. Polifenolii măresc numărul celulelor albe, întărind imunitatea în faţa bolilor. Se împiedică astfel depunerea colesterolului pe pereţii vaselor sangvine şi, împreună cu uleiurile esenţiale, stimulează digestia. Cafeina din ceai se numeşte teină şi este un stimulent pentru sistemul nervos central şi circulaţia sangvină. Teina este cunoscută pentru proprietăţile tonice, fiind prezentă în toate tipurile de frunze de ceai. Ceaiul recomandat pe post de cafea este cel negru, care conţine o cantitate de trei ori mai marte de teină decât cel verde. În ceea ce priveşte aroma, uleiurile esenţiale sunt responsabile pentru starea pe care o induce băutura. În plus, consumul de ceai asigură o hidratare eficientă, datorită conţinutului de 100% de apă. În acelaşi timp, este stimulată şi activitatea rinichilor.
Gustul nu e decisiv
În cazul ceaiurilor din plante ci proprietăţi terapeutice, gustul este unul neplăcut. Dar acesta nu este argument, putând fi îmbunătăţit cu mentă, iasomie sau fructe de pădure. Iar dacă foloseşti lămâie, miere, zahăr sau lapte, gustul nu mai este un impediment. Toate ceiurile sunt sănătoase, dar combinaţia lor cu diferite chimicale le înlătură efectele curative. De aceea, este important modul în care se prepară un ceai. În primul rând ai nevoie de un ceainic şi nu se un ibric. Apa se fierbe, apoi trebuie să absoarbă esenţa plantelor. De aceea ceainicul este prevăzut cu un capac etanş. Apa se poate, iniţial, fierbe într-un ibric, apo