ALIMENTATIE ECHILIBRATA
GEORGETA LICSANDRU
Sarea de bucatarie este un complex de saruri minerale, in care proportia covarsitoare este detinuta de clorura de sodiu. Clorura de sodiu contine doua minerale sodiul si clorul, doua substante extrem de importante pentru metabolismul uman.
"Pentru a fi alimentara, sarea trebuie sa indeplineasca anumite conditii de puritate, de compozitie. De asemenea, ea nu trebuie sa fie contaminata cu substante care ar putea dauna sanatatii", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In ceea ce priveste provenienta sarii, aceasta fie este extrasa din depozitele geologice de sare si prelucrata pentru a fi adusa la standardul necesar pentru a deveni proprie consumului, fie provine din cristalizarea si recristalizarea sarii din apa de mare.
Sarea marina Din punct de vedere nutritional, sarea marina este superioara sarii de bucatarie, fiind mai bogata in iod, in saruri, in macro si microelemente. Astazi, sarea este considerata ca fiind carausul ideal al iodului, necesar pentru sanatatea populatiei. Carenta de iod, mai ales in primele saptamani de sarcina, poate conduce la aparitia unei boli foarte grave cretinismul. Potrivit statisticilor, anual, in lume se nasc aproximativ 100.000 de copii cu cretinism, iar 1,6 miliarde de persoane sunt expuse riscului de a fi afectate de carenta de iod. La adult, carenta de iod poate conduce la aparitia gusei endemice. "Europa este presarata cu o serie de zone asa-zis guso-gene, unde iodul nu se gaseste in mod natural in apa sau alimente, si atunci s-a ajuns la concluzia ca pentru a preveni aceste dezordini provocate de lipsa de iod, sarea este carausul ideal", arata prof. dr. Mencinicopschi. Lipsa de iod provoaca si tulburari legate de buna functionare a celulei nervoase. Alimentele pe care le consumam zi