ALIMENTATIE ECHILIBRATA In ciuda conceptiilor gresite mostenite din trecut, soia reprezinta o sursa importanta de proteine de calitate pentru nutritia umana. GEORGETA LICSANDRU
"Studii stiintifice au aratat ca 25 de grame de proteina de soia consumate pe zi, ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol, pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Aliment-medicament In sine, soia este o sursa de proteine, de uleiuri vegetale, de substante cu valoare biologica inalta, cum este lecitina. Soia este un aliment-medicament, cu conditia insa de a fi prelucrata corect. "In conditiile in care, in Romania, painea este alimentul de baza, din pacate dezechilibrat nutritional - este vorba in special de painea alba - , o solutie fericita de a creste valoarea biologica a acesteia ar fi reprezentata de adaosul proteinelor de soia cu inalta valoare biologica", este de parere prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
O data cu instalarea menopauzei, foarte multe femei sufera de osteoporoza, boala care se manifesta prin rarefierea oaselor. Femeile postmenopauzale, dar si barbatii de varsta a treia care au un aport zilnic crescut de izoflavone (enzime prezente in soia) in regimul alimentar se bucura de o densitate minerala osoasa inalta.
Soia si alte leguminoase au, de asemenea, un rol protector in dezvoltarea diabetului non-insulinodependent datorita continutului de fibre alimentare. Produsele din soia sunt recomandate si persoanelor obeze, pentru ca sporesc senzatia de satietate. De asemenea, consumul de soia scade incidenta unor forme de cancer, in special cancerul de prostata si de colon.
Produsele din soia sau cele care contin soia existente in comert sunt sanatoase, cu o singura conditie: respectarea normelor de fabricare a acestor