DEZLEGARI Acum credinciosii sarbatoresc trei zile insemnate pentru toata crestinatatea. ANA MARIA LUCA
La 25 martie e prima sarbatoare mare. E ziua cand Fecioara Maria a aflat de la ingerul Gavriil de sfanta ei sarcina. Sfantul Mucenic Gheorghe, dregatorul roman care s-a jertfit pentru credinta in timpul lui Diocletian, isi are ziua anul acesta, sambata, 23 aprilie. A doua zi e Intrarea Domnului in Ierusalim, numita de popor Florii. De Bunavestire si de Florii se mananca peste. Pestele, IHTIS in greaca, este simbolul lui Iisus la primii crestini: Iisus Hristos Teu Ios Sotir, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul. Sacrificarea pestelui insemna, in vechime, sacrificiul lui Iisus.
BUNAVESTIRE. In aceasta zi, crestinii sarbatoresc vizita Arhanghelului Gavriil, care ii da Fecioarei Maria vestea ca va naste pe Mantuitorul Iisus Hristos de la Duhul Sfant. Ingerul s-a aratat Sfintei Fecioare la Nazaret si i s-a inchinat: "Bucura-te, cea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvantata esti tu, intre femei" (Luca 1.28). Apoi i-a dat vestea: "Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus" (Luca 1.31). La nedumerirea ei, intrucat nu stia de barbat, arhanghelul Gavriil i-a zis: "Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine Fiul Lui Dumnezeu Se va chema" (Luca 1.35).
FLORIILE. Duminica dinaintea Pastilor e ultima din post si sarbatoreste amintirea intrarii triumfale a lui Iisus in Ierusalim. In biserica se sfintesc crengile de salcie care au fost culese in ajun, de copii. Acestea sunt impartite credinciosilor la sfarsitul slujbei, se duc acasa si se pastreaza la icoane. Numele sarbatorii in limba romana, Florii, vine de la zeita romana Flora, sarbatorita chiar in aceeasi zi cu Intrarea Domnului in Ierusalim. Ritualul ramurilor de