Si in cazul presei scrise, in top apar ziare prietenoase cu PSD, dar cu tiraje mici, ca ?Gardianul?, ?Curentul? sau ?Independent?. Fondat abia in mai 2002, primul cotidian mentionat a reusit sa primeasca peste 106.000 euro, la rate card (tarif brut), numai de la ministerele de pe lista lui Tariceanu.
Adica mai mult decit ziare de tiraj, ca ?Evenimentul zilei?, care a beneficiat doar de 27.000 de euro reclama guvernamentala, sau ?Jurnalul national?, care a primit aproximativ 46.000. ?Curentul? a obtinut, in schimb, peste 96.000 de euro. ?Gardianul?, ?Curentul? sau ?Independent? nu-si fac publice tirajele oficial, prin Biroul Roman de Audit al Tirajelor. Conform mai multor surse de pe piata media, aceste titluri vind insa mai putin de 10.000-15.000 de exemplare. (Iulian Comanescu)
Cifrele comunicate de Alfacont nu reprezinta banii efectiv incasati de mass-media de la guvernul Nastase. Fata de ele, practica include anumite discount-uri, in functie de volumul consumat, dar acestea sint la fel de secrete ca si tirajele mici. Cu toate acestea, statistica de mai sus reprezinta doar investitia directa a ministerelor mentionate in ziarele si televiziunile cu popularitate mai mica, dar bunavointa mai mare. Sume foarte mari de bani s-au scurs prin intermediari ca Tarom, Petrom, Nuclearelectrica.
Tariceanu a raspuns in locul lui Nastase
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a obtinut, acum doua zile, dupa sapte luni de asteptare, documentele referitoare la publicitatea guvernamentala. Totul a pornit de la o cerere inaintata la inceputul lui august 2004, in baza Legii nr. 544 pentru liberul acces la informatie. Fiindca guvernul Nastase nu a dat curs cererii, in termen legal de 30 de zile, CJI a dat in judecata executivul. Prima infatisare s-a desfasurat pe 25 septembrie 2004, iar instanta a dat pe loc verdictul: executivul trebuie sa ofe