GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU
Multe dintre noi au visat in copilarie adevarati printi care veneau sa ne salveze dintr-un turn medieval. Altii erau vitejii salvatori ai imparatiei. Desi mintea noastra este libera sa zboare oriunde, mai exista inca locuri in care povestile de acest fel sunt ca la ele acasa. Inca nu stiti despre ce e vorba? Despre tara unde istoria poate prinde viata, chiar si acum, in zilele noastre: Polonia.
Pentru cei care nu stiu si care nu sunt chiar putini la numar, Polonia este locul unde gustul desavarsit si stilul inedit intr-ale gastronomiei sunt la ele acasa. Cum vi s-ar parea bucataria romaneasca fara sarmalute sau cea turceasca fara baclava? Ei bine, nici traditia culinara poloneza nu se poate lipsi de legume, fructe sau ciuperci. Acestea din urma reprezinta felul de baza pe care polonezii il savureaza la masa de seara. Cat despre ritualul mesei⦠este una din marile placeri cu care se desfata poporul polonez. De la masa principala a zilei, cea de la amiaza, nu va lipsi niciodata carnea de porc, ea fiind considerata felul de mancare national. De altfel, chiar si aceasta a doua masa a zilei este o traditie in sine. Se numeste Obiad, se serveste in primele ore ale amiezii si e compusa din supa, felul doi si desert, insa niciodata aperitive. In zilele in care nu se serveste totusi deja celebra carne de porc, gospodinele opteaza pentru o specialitate de gaina sau rata, umpluta cu o compozitie facuta din ficat, paine, oua, unt si mere verzi inmuiate in vin rosu.
Daca am spus la inceput ca din bucataria lor nu lipsesc legumele, aflati ca Polonia se mandreste cu cele mai bune rosii din lume. Asa ca nu degeaba salata se afla pe lista de prioritati a clientilor unui restaurant. Autentica salata poloneza poarta numele de sur"wka si contine varza rosie si alba, morcovi, praz, mere si