de TUDOR CIRES REPORTER IN TIAGIE Prieteni la toarta, de la stanga la dreapta: Constantin Tapora, Titi Marin, Didi Focsaneanu, Gicu Cotarcu, Florin Varga, Mitica Toader, Adrian Ionescu, Mihai Grama Sinaia. Sfarsit de martie 2005. Primavara invaluie, irezistibil, peisajul montan dominat de alb. Torente-si fac loc inspre gara, gata parca sa prinda ultimul tren. Atmosfera de tranzit: tot mai putini schiori, tot mai multi exploratori "pantofari", dornici sa afle, in week-end, totul despre munte. Urcand spre Cota 1.400 am avut, intr-o astfel de zi, revelatia intalnirii unice: la o masa "la Schiori", opt barbati completau un caiet cu retete dupa principiul "Daâ pe aia o stii?". De fapt, venisem chemati de liderul grupului, Florin Varga, cel care ne scria in februarie, la redactie, povestea prietenilor sai din Sinaia. Cei mai multi se trag din vechi familii care locuiesc in cartierul Izvor, pe Valea Dorului. Au profesii diferite, dar ii leaga pasiunea pentru arta culinara. Gheorghe Cotacu, veteranul grupului (are 72 de ani), a facut schi de performanta si este arbitru national de bob. "Mai tanarul" Didi Focsaneanu a fost campion european si vicecampion mondial de bob, iar acum este arbitru international. Titi Marin a lucrat la Mecanica Fina, ca si Adrian Ionescu sau Mitica Toader. Constantin Tapora este cabanier, la fel si Mihai Grama, iar Florin Varga este implicat, de asemenea, in turism. Se intalnesc lunar si, prin rotatie, cate doi membri ai grupului asigura locatia si mancarea. "Timp de cateva ore, se schimba impresii adunate o luna intreaga. Vorbim in special despre mancare si, credeti-ne, mesele noastre au intotdeauna ceva neobisnuit, exotic, de inspiratie" - ne spune Florin Varga. "Pescarii (Titi Marin si Mitica Toader, pentru care Delta este, firesc (!!), "pasiune de muntean") ne aduc peste din Delta, pastrat special pentru aceste intalniri. Costel Tapor