Nascuta la sfarsitul secolului al XVII-lea, in conditiile ofensivei habsburgilor catolici in Transilvania, Biserica Unita cu Roma (greco-catolicii sau unitii) trebuia sa reprezinte - in conceptia celor ce au incurajat infiintarea ei, austriecii - un element de contrapondere in raport cu celelalte culte apartinand "natiunilor privilegiate".
In 1948, Biserica Romana Unita cu Roma a fost desfiintata de comunisti, iar preotii ei, aruncati in inchisori. Este si cazul reghineanului Alexandru Todea, figura emblematica de misionar si martir al credintei greco-catolice.
Aceasta biserica a renascut dupa 1989, dar multe dintre problemele cu care s-a confruntat dupa oficializarea ei au ramas nerezolvate si acum. O parte insemnata a problemelor pe care le are Biserica in prezent, se datoreaza statului roman. "Restitutio in integrum" ramane deocamdata un principiu valabil pe hartie.
Pentru pastrarea memoriei si respectului cuvenit fata de martiri ai credintei crestine, asa cum a fost cardinalul Alexandru Todea, se face prea putin. Consiliul local Reghin n-a fost in stare nici acum sa gaseasca acea majoritate necesara pentru a aproba schimbarea numelui strazii Bucegi, in strada cardinal Alexandru Todea.
Ignoranta, indiferenta, rea vointa sau toate trei la un loc?
Inceputul calvarului
Prin decretul numarul 358, din 1 decembrie 1948, istoria eclesiastica din istoria postbelica a Romaniei, a fost puternic marcata, acest decret fiind la originea agravarii conflictului dintre ortodocsi si greco-catolici, care din pacate a ramas neincheiat si in prezent.
Toti cei sase episcopi greco-catolici, Ioan Suciu, Iuliu Hossu, Valeriu Traian Frentiu, Alexandru Rusu, Ioan Balan si Vasile Aftenie au fost arestati intre 28-29 octombrie 1848.
Reprezentanta Sfantului Scaun la Bucuresti, Nuntiatura Apostolica, a protestat