In termeni simpli, spune creatoarea Georgeta Grama, un quilt este un ?sandwich? alcatuit din trei piese: fata, un strat de vatelina la mijloc si dosul. Fata quilt-ului reprezinta stratul decorativ, cel care confera de fapt unicitatea, pentru ca este alcatuit din bucati mici de materiale cusute, intr-o maniera artistica, in blocuri ce sint ulterior ?asamblate?.
Modelul si materialele se aleg pe loc in functie de tema dorita, astfel ca nici o piesa nu seamana cu alta. Stratul din mijloc, vatelina care confera caldura, poate fi din bumbac, poliester sau lina de diferite grosimi. Dosul quilt-ului poate fi compus dintr-o singura bucata de material sau din mai multe blocuri decorative, la fel cu fata acestuia. In mod traditional, acestea erau folosite pentru a acoperi paturile. Astazi, Georgeta Grama confectioneaza quilt-uri folosite ca fete de masa, dar si ca obiecte de arta cu care se decoreaza peretii. Un quilt poate fi si un cadou potrivit, cu conditia sa fie comandat din timp. Creatoarea sustine ca, in functie de materiale si de model, poate onora o comanda intr-un interval de minimum o saptamina si maximum o luna. Orientativ, preturile se inscriu intre 3,5 milioane si 18 milioane de lei.
Cum se intretin quilt-urile?
? Fetele de masa se spala manual, la temperaturi reduse, fara a intinde materialul si a deforma cusaturile. Se storc usor, prin presare.
? Cuverturile pot fi spalate la masina automata, la temperatura de 30 grade Celsius, cu un program delicat, la un ciclu scurt. Se storc cu viteza mica de centrifugare. Cum detergentii romanesti contin fosfati, iar producatorii tesaturilor folosite la confectionarea unui quilt recomanda spalarea doar cu cei fara fosfati, este bine sa folositi o cantitate cit mai mica de detergent. In cazul fetelor de masa spalate manual, puteti inlocui detergentul cu un sapun fin.
? Uscarea se fa