Prin Legea 571/2003 privind Codul Fiscal si Hotarirea de Guvern 44/2004, producatorii particulari de vin au fost obligati sa obtina o autorizatie de la directiile judetene de finante. Prahoveanul Grigore Baiatu detine doua hectare de vie in Podgoria Odobesti.
El a urmat calea legala in speranta ca-si va putea vinde propria recolta la un pret rezonabil. ?Dupa ce am cheltuit milioane bune pe documentele acelea, am obtinut, in sfirsit, autorizatia de la Directia de Finante Prahova, in care sint obligat sa vind numai unor antrepozite fiscale?, sustine producatorul.
Sa vinzi castraveti gradinarului
In Prahova exista opt asemenea antrepozite autorizate de finante, toate apartinind unor societati care detin fiecare sute de hectare de vita-de-vie.
?E exact ca-n povestea aceea cu vinzarea castravetilor unui gradinar. Am sunat la fiecare dintre aceste depozite. Stiti ce mi-au spus toti? Ca nu le trebuie? vinul meu! Ei au zeci de vagoane cu vin pe care nu mai au unde sa-l depoziteze si, atunci, cu vinul meu ce sa faca? Citiva mi-au oferit un pret pe litru mai mic decit al apei plate.
Am solicitat un spatiu de vinzare la Primaria Cimpina, insa mi s-a raspuns ca nu exista astfel de locatii?, ne-a? spus indignat producatorul. (Marius Nica)
Birocratia omoara omenia
In aceste conditii, Grigore Baiatu s-a hotarit sa doneze cei 20.000 de litri de vin pe care nu are unde sa-i vinda, insa si aici s-a lovit de birocratie. ?Am fost in audienta la primarul Tiseanu si i-am propus sa facem o donatie, acum, de Paste, pentru ca oamenii simpli sa aiba parte de un pahar de vin bun. Mi-a spus ca trebuie sa se consulte cu specialista primariei, dupa care nu am mai primit nici un raspuns. Chiar si cind vrei sa faci un gest caritabil te invinge birocratia?, ne-a declarat cu amaraciune cimpineanul. Povestea lui Grigore Baiatu este adevarata. Cine vrea