de MONICA ANDRONESCU MENIU DE SARBATOARE
E vremea primenirii, e timpul bucuriei, al meselor incarcate, e Sarbatoarea Sfanta a Pastilor. Acum, in fiecare casa, arde lumanarea Invierii, iar bucate dintre cele mai alese impodobesc masa fiecarui crestin. Oua rosii, cozonac, pasca si miel. Dar cum ziua aceasta nu e o zi ca toate celelalte, totul in jur e imbracat in haine de sarbatoare. Iar la masa din aceasta zi sfanta exista traditia ca intreaga familie sa se adune, sa se veseleasca impreuna de marea bucurie a Invierii Domnului si sa guste din bunatatile pregatite special, fie ca au postit sau nu in Postul cel Mare. Si dupa ce fiecare ciocneste un ou rostind "Hristos a inviat!", masa se umple de minunate feluri de mancare, ca intr-o poveste incarcata de magie⦠Traditionalul bors de miel, drobul, stufatul plin cu toate verdeturile primaverii, friptura de miel cu untisor si, la sfarsit, vedeta oricarei mese de Pasti⦠cozonacul. Se spune ca la masa din duminica Invierii mancarea are o savoare speciala. Gustul fiecarui preparat, daca e facut cu dragoste si cu sufletul incarcat de lumina lui Hristos, va fi cu adevarat dumnezeiesc.
FRIPTURA DE MIEL CU UNTISOR Ingrediente: un piept de miel, cu tot cu coaste (aproximativ un kg), 3-4 catei de usturoi, o lingurita cu pulbere de cimbru, o lingurita cu piper alb macinat, sare (dupa gust), o legatura de untisor, doua linguri cu ulei de masline, 3 linguri cu otet de mere, o ceapa uscata.
Preparare: Se curata carnea de pielite, se sareaza, se cresteaza din loc in loc si se impaneaza cu usturoi. Se presara deasupra cimbru si piper, se stropeste cu o lingura cu otet de mere si se lasa o jumatate de ora deoparte, sa se patrunda. Se pune apoi in tava la cuptor, la foc mic, stropind carnea din cand in cand cu sosul care se formeaza in tava. Daca e nevoie, se mai adauga putina apa. Se spala untisorul, se t