Rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak a focalizat, mai mult ca oricind, atentia opiniei publice asupra arabilor stabiliti in Romania si asupra Orientului Mijlociu.
Veniti la studii inainte de Revolutie si stabiliti aici, arabii au gasit in Romania de tranzitie un adevarat el dorado, in care si-au putut acumula, peste noapte, averi impresionante. Unii prin munca cinstita, altii la limita legii si dincolo de aceasta. Unii si-au cistigat respectul, altii dispretul.
"Evenimentul zilei" si Capital va prezinta cine sint arabii din Romania si ce au facut ei in acesti ani: de la afacerile cu fosta Securitate si scandalurile "Tigareta", pina la controlarea unei bune parti a economiei romanesti.
In anii ‘80, Romania comunista devenise un real paradis pentru tinerii din tarile arabe care voiau sa faca o facultate. Marile centre universitare din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara sau Craiova erau luate cu asalt de tineri din Irak, Siria, Liban sau Iordania, dupa cum rezulta din registrele matricole ale vremii.
Neoficial, prin Romania au trecut, din 1980 pina la inceputul anilor ‘90, aproape o jumatate de milion de studenti arabi.
O explicatie a acestui fapt poate fi gasita in relatiile privilegiate pe care le avea Ceausescu cu Orientul Mijlociu. Studentii arabi contribuiau la bunele relatii externe, constituind o importanta sursa de valuta pentru statul roman.
Cei mai multi ajungeau sa studieze in tara noastra pe baza unor burse oferite de statele lor de origine, pentru a obtine o licenta de medic sau de inginer.
Studenti putini, multi afaceristi
Lucrurile s-au schimbat dupa Revolutie, in ultimii 14 ani inregistrindu-se o scadere drastica a numarului studentilor arabi, care insumeaza putin peste 800 in tot acest interval. Spre exemplu, in 1987, la Universitatea de Medicina si Farmac