Noua programa, Phare-Vet, a fost introdusa prin Ordinul ministrului 3.230/10.02.1999 si a devenit obligatorie incepind din anul 2002. Ordinul ministrului a fost insa ignorat de conducerea Scolii ?Carol Davila? Bucuresti. Cei circa 2.000 de absolventi din acest an ar trebui sa sustina examenul de finalizare a studiilor la Scoala posliceala sanitara ?Fundeni?, care este acreditata, fiind o scoala de stat. Directorul acestei institutii, Crin Marcian, a refuzat insa sa ii primeasca atit timp cit elevii nu au studiat dupa curriculum-ul Phare-Vet. ?In Bucuresti, curriculum-ul a fost adoptat de toate scolile sanitare, cu exceptia Scolii ?Carol Davila?. Este structurat pe module, pe unitati de competenta, iar diplomele nu mai corespund cu cele vechi, nu avem cum sa le dam diplome?, ne-a declarat prof. dr. Crin Marcian.
Absolventi pe banda rulanta
In plus, directorul Scolii ?Fundeni? spune ca Scoala ?Carol Davila? are foarte multi absolventi si nu exista posibilitatea de a desfasura examinarea practica in conditiile cerute de lege adica folosind logistica scolii de stat. ?Noi nu avem nici personalul si nici baza materiala necesara pentru a sustine examenul cu ei, asa cum prevede regulamentul. De exemplu, la specializarea Farmacie, ei au 700 de absolventi, iar noi avem numai 50, la asistenti medicali au circa 800 de absolventi, iar noi avem 300. Metodologia prevede ca examenul trebuie sa se dea la scoala de stat, dar noi nu avem aceasta posibilitate. Daca MEC nu ia masuri, atunci trebuie sa accepte ca examenul practic este o formalitate?, ne-a declarat Crin Marcian, directorul Scolii postliceale sanitare ?Fundeni?.
?Carol Davila? vrea scutire de la lege
Atit Scoala ?Carol Davila?, cit si Scoala ?Fundeni? s-au adresat MEC pentru ca acesta sa gaseasca o solutie. Scoala ?Carol Davila? cere, practic, o derogare de la lege, rugind ministerul sa