Infectiile intraspitalicesti, denumite si nosocomiale, survin din cauza contaminarii cu bacterii in cadrul unei unitati medicale. Potrivit unui studiu francez, acestea sunt favorizate si de scaderea in greutate cu care se confrunta jumatate dintre bolnavi. de STELUTA INDREI SFAT. Pentru a preveni unele complicatii, medicii recomanda sa va hraniti corect pe durata spitalizarii Denutritia, stare a organismului in care se produce o mare scadere in greutate din cauza alimentatiei incorecte, reprezinta un factor de risc in aparitia infectiilor intraspitalicesti, arata profesorul doctor Xavier H...buterne, coordonatorul studiului.
RISCURI. "In urma studiului, realizat cu prilejul zilei mondiale pentru depistarea infectiilor nosocomiale, am observat ca un pacient care slabeste foarte mult pe parcursul internarii prezinta un risc de cinci ori mai mare de a suferi complicatii intraspitalicesti", sustine prof. dr. H...buterne. De exemplu, un pacient denutrit caruia i s-a pus un cateter are un risc de cinci ori mai mare de a face o infectie la nivelul cateterului decat un alt bolnav aflat in aceleasi conditii. "De asemenea, am mai observat cresterea duratei de spitalizare, a consumului de antibiotice sau a infectiilor postoperatorii la pacientii slabiti, care nu se hranesc corect", continua specialistul.
EVALUARE. Riscul nutritional al unui bolnav este evaluat in functie de slabirea intr-o perioada de timp si de nivelul de albumina (proteina sangvina). Daca pierderea in greutate este mai mare de 2% intr-o saptamana, 5% intr-o luna si 10% in 10 luni, pacientul prezinta un risc semnificativ. Acesta este calculat si in raport cu varsta, patologia si alimentatia persoanei respective.
PROPUNERI. Profesorul doctor Xavier H...buterne propune ca fiecare bolnav spitalizat sa fie evaluat si din punct de vedere nutritional. Astfel, si cu ajutorul dieteticienilor