Foto: Gandul
Doi diplomati, fostul ministru de Externe Mircea Geoana si actualul ministru Mihai Razvan Ungureanu, s-au implicat in afacerea cerceilor de identificare a porcilor, oilor si caprelor. Ambii au intervenit politic intr-un conflict comercial care se judeca in instanta.
Mircea Geoana a inaintat fostului premier Adrian Nastase o „Nota" care, daca ar fi fost aprobata, Justitia ar fi trebuit sa transeze conflictul in favoarea unei firme respinse la licitatie. Demersurile predecesorului au fost continuate de actualul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.
Din documente - unul semnat pe 26 noiembrie 2004 de Mircea Geoana, iar celalalt pe 6 ianuarie 2005 de Mihai Razvan Ungureanu – reiese ca "incidentul" comercial se va inchide doar daca instanta va pronunta o sentinta favorabila firmei perdante si care sa nu fie urmata de un recurs.
Presiunile diplomatice au inceput in urma unei licitatii organizate de Autoritatea Sanitar-Veterinara. Pentru atribuirea produselor si serviciilor necesare identificarii si inregistrarii oilor, porcilor si caprelor au licitat doua mari consortii, respectiv Daploma International-Romsys si Caisley.
Decizia prin care consortiul german Caisley a castigat licitatia a fost atacata in instanta de partea adversa, consortiul danezo-roman Daploma International-Romsys.
In timp ce procesul era pe rolul Tribunalului Bucuresti, fostul ministru de Externe Mircea Geoana cerea aprobarea premierului de atunci, Adrian Nastase, pentru stingerea litigiului, "in sensul pronuntarii unei sentinte judecatoresti favorabile consortiului danezo-roman care sa nu fie urmata de un recurs din partea Autoritatii
Sanitar-Veterinare".
Mai mult, la finalul „Notei", domnul Geoana propunea explicit : „Autoritatea competenta sa nu atace hotararea Tribunalului Bucuresti, in situatia in care pr