de SIMONA LAZAR CAIET DE RETETE "La Braila se fac o sumedenie de mancaruri gustoase. Fiecare etnie a imprumutat cate ceva de la alta, dar si-a pastrat specificul ei."
Vorbim cu Valeria Ursan despre bucatarit si ne dam seama ca trebuie sa notam atent amanuntele in "caietul de retete", pentru ca nu e de ici, de colea sa prepari ardei umpluti cu vinete ori varza umpluta respectand tipicul armenesc. Simte nevoia sa aduca unele "corecturi" informatiilor culinare pe care le avem fiecare dintre noi: "Aici, intr-o insulita, la 1900, se facea vestita havurma - nu saorma, cum gresit ii spuneti voi, bucurestenii. E specialitate armeneasca si se face din berbecut, din batal. O cautau toti vaporenii, dar mai ales grecii si turciiâ¦". Sau: "Nu mai puneti in Imam baialdi (vinete umplute) ceapa si morcov! Puneti, in schimb, cat de mult puteti, rosii si ardei. Si lasati focul mic, sa intre gustul ardeilor si al rosiilor in pulpa vinetelor!".
Trebuie sa fie ceva si cu morcovii astia, ca tot despre o "interdictie" mi-a vorbit si Timofte Vasilev, la o masa lipoveneasca. De asta data, morcovii nu aveau cautare in borsul de peste. In schimb, nu le sta rau in zeama de zarzavat in care fierbi o stiuca umpluta, dupa reteta familiei Vasilev. Si nu trebuie sa lipseasca nici din salata de peste afumat a Niculinei Moisescu, de la care, in pagina aceasta, am preluat pentru dumneavoastra o reteta simpla si cu un nume interesant: prajitura desteapta.
Sigur, tabloul culinar al Brailei ramane deschis. Ce am reusit sa va prezentam in acest numar e abia o farama din cosmopolismul gastronomic al zonei.
VARZA UMPLUTA In bucatarie, Valeria Ursan se simte in largul ei. Vrem retete vechi, armenesti? Nimic mai simplu. Numai sa reusim noi sa le facem pe toate cu migala ceruta. Uite, reteta asta de varza umpluta:
"Se prepara dintr-o varza dulce de marime obisnuita