Si inainte de 30 decembrie 1947, data proclamarii Romaniei drept republica populara si a instaurarii depline in tara a regimului comunist, Politia de ordine publica, Jandarmeria, Siguranta Statului si cele doua servicii secrete, cel al armatei si cel destinat sa apere interesele statului, in general, au fost supuse la represiuni inimaginabile. Era suficient sa fi fost detasat cu serviciul, in timpul razboiului, in Transnistria si erai sigur ca vei ajunge intr-o boxa a acuzatilor, aratat cu degetul si huiduit de niste oameni pe care nu i-ai vazut niciodata la fata. Efectiv, se formasera echipe volante, care treceau dintr-o sala de judecata in alta, cei din compunerea lor pestrita declarandu-se nedreptatiti de oamenii unui regim expirat. Si toate sentintele se pronuntau sub presiunea lor, intr-un vacarm foarte greu de descris.
de MIHAI PELIN TEMNITA SSI-STILOR. Fagaras - o cetate transilvaneana de margine, care se cuvenea sa fie muzeu, a fost transformata in puscarie Multi politisti si agenti din toate categoriile cazusera victime ale elanului delator al ilegalistilor comunisti, care pretindeau ca din cauza acestora esuasera faimoasele lor sabotaje la adresa "masinii de razboi hitleriste". Nu putini au fost cei impinsi in malaxorul unei justitii lovite de cecitate chiar de ilegalistii ce le servisera drept informatori si doreau sa evite deconspirarea lor, sigilandu-i in inchisori pe ofiterii cu care colaborasera. In sfarsit, randurile tuturor fusesera epurate drastic si de agentii NKVD, care actionau fara a fi stanjeniti pe intreg teritoriul tarii, urmarind obiective precise: de regula, atentia lor era concentrata asupra celor care le neutralizasera retelele de spionaj.
Cine i-a inlocuit pe cei arestati sau indepartati brutal din diverse servicii se stie: niste analfabeti, al caror comportament nu se putea deosebi de acela al unor criminali innascu