Cele mai multe dintre farmacii au epuizat fondurile pe tot anul, iar putinele unitati care mai pot elibera gratuite si compensate sint asaltate de bolnavi. ?Unii dintre ei, care nu-si permit sa cumpere medicamentul la pret intreg, au renuntat sa-si mai urmeze tratamentul?, spun farmacistii. In aceste conditii farmaciile isi platesc furnizorii din fondurile pentru anul 2005. ?In momentul in care voi termina si ultimul leut, nu voi mai elibera retete gratuite si compensate?, a spus farmacistul Paun Cristina de la Santafarm.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari nu au reusit sa gasesca o solutie viabila pentru rezolvarea crizei din sistemul sanitar si se rezuma la a astepta cele 2.000 de miliarde de lei pe care ii vor cere la rectificarea bugetara, pe linga fondul de rezerva al Casei, de 5.000 de miliarde, pe care Vladescu promite ca-l va folosi.
?Fondul de rezerva al CNAS ar fi o solutie pe care noi am avansat-o la un moment dat, dar am inteles ca la acesta se apeleaza numai in situatii speciale?, a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa. ?Din punctul nostru de vedere si al asiguratilor, cred ca este o situatie speciala, dar nu noi decidem cind se utilizeaza acest fond?, a spus el. Alta resursa financiara gasita de CNAS ar fi introducerea unor preturi de referinta la medicamentele eliberate fara reteta, dar suma acumulata astfel ar fi de doar 500-600 de miliarde de lei si ar ajunge doar pentru doua saptamini.
Frica de intuneric, cea mai frecventa fobie
In Romania, 15a din populatie sufera de fobii (frici), cum ar fi cea de a face anumite lucruri de fata cu ceilalti, de a vorbi la telefon cu persoane necunoscute, de locuri aglomerate sau de spatii mici. Frica de intuneric este cea mai frecventa dintre fobii, spun medicii psihiatri. Apare in prima copilarie, i