Pe masura ce ipoteza participarii lui Omar Hayssam la rapirea jurnalistilor prinde tot mai mult contur, PSD nu mai stie cum sa se scuture de omul de afaceri sirian. Acesta a facut parte din PSD si desi au existat informari despre asocierea sa cu activitati teroriste, nici unul dintre membrii PSD care aveau in gestiune diferitele structuri responsabile nu isi asuma responsabilitati. Aceiasi membri isi paseaza acum responsabilitatea de la unul la altul.
La vremea cand pe circuitul institutiilor abilitate circula informatia despre suspiciunile la adresa lui Omar Hayssam - legate de infractiuni economice si legaturi cu terorismul - in CSAT, institutia despre care legea spune ca trebuia sa ia masuri faceau parte presedintele tarii, Ion Iliescu, premierul, Adrian Nastase, ministrul de Externe, Mircea Geoana, cel al Apararii, Ioan Mircea Pascu, cel
de Interne, Ioan Rus, ca si consilierul preziential pe aceste probleme, Ioan Talpes.
Potrivit lui Ioan Rus, CSAT a fost sesizat de catre ministerul pe care il conducea inca din 2001. Mai toti membrii membrii CSAT de la acea vreme nu ne-au oferit lamuriri despre discutiile si masurile care s-au luat in privinta suspiciunilor care aveau legatura cu siguranta nationala. Exista o lege care reglementeaza aceste amenintari - 535 din 2004.
Legea prevede ca in cazul actelor de finantare a terorismului, de care este acuzat Omar Hayssam, "datele de identificare sa fie solicitate Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite de catre Ministerul Afacerilor Externe, la cererea Ministerului Finantelor Publice". Pe de alta parte, art.
8 al aceleiasi legi spune ca "ministerele si celelalte autoritati si institutii publice cu atributii in aplicarea legii au obligatia de a sesiza SRI cu privire la persoanele fizice si juridice suspecte de savarsirea sau favorizarea in orice m