Atata vreme cat costul unei carcase de miel are sanse ca in zilele care urmeaza sa ajunga la un cost prohibitiv de trei - patru milioane de lei, romanul traitor din salariu are in aceste zile o mare dilema : banii pe care trebuie sa-i scoata din buzunar pentru masa de Pasti.
In aceasta idee sperantele multor angajati se indrepta spre o notiune ce tinde sa devina in ultimii ani tot mai abstracta : prima de Pasti. Diferind in functie de posibilitatile, de marime, de profitul unei firme prima "de miel" depinde de obicei de patron, de bunavointa si disponibilitatea acestuia.
Codul Muncii nu specifica obligatia patronilor de a da prime de sarbatori, dar majoritatea contractelor colective de munca prevad acest lucru. Cu toate acestea, suplimentarea salariului pentru ca angajatul sa poata face fata cheltuieilor legate de sarbatori e in tarile vestice o chestiune de la sine inteleasa, la companiile care inregistreaza profit.
In Romania, mai ales in sectorul bugetar, lucrurile sunt complicate. Intre privatizari, valuri de disponibilizari, incalcari ale Codului Muncii, angajatii ajung sa fie multumiti si daca isi primesc salariile si bonurile de masa la timp.
Am vrut sa vedem cam care e situatia in Timis, din punct de vedere al existentei sau inexistentei primelor de Pasti, consultand doua mari organizatii sindicale.
"Primele difera de la unitate la unitate, ne-a declarat Stefan Gogosanu, liderul Cartel Alfa, referindu-se la societatile ale caror sindicate sunt afiliate la confederatia pe care o reprezinta. Ele sunt cuprinse in contractele colective de munca". Stefan Gogosanu spune ca aceste prime variaza foarte mult de la o unitate la alta : "Ele pot porni de la echivalentul a 500.000 de lei si pot merge pana la cuantumul salariului mediu pe economie. Depinde foarte mult de felul in care salariatii si-au negociat drepturile salariale".
Lider